Zayıf Akım Sistemleri
Zayıf Akım Sistemleri Nedir?
Zayıf akım sistemleri, insanlara zarar verebilecek olan ya da maddi hasarlara sebep olabilecek elektrik akımı taşımayan elektrik tesisatı sistemine verilen isimdir. Bu sistemler düşük elektrik gerilimi ile çalışmaktadır.
Zayıf akım sistemleri elektrik tesisatında kullanılan zil, anten, telefon ve yangın alarm sistemi gibi cihazların çalışmasını ve aktifliğini sağlamak için kullanılan kaynaklardır. Bu sistemlerde tesisat gerilimi oldukça düşüktür ve çarpma riski bulunmamaktadır.
Zayıf akım sistemlerine insana zarar vermeyen yani insanı çarpmayan elektrik tesisatı adı da verilmektedir. Bu sistemler yapılar için oldukça önemli sistemlerdir. Zayıf akım sistemleri olmayan bir bina sadece ahşap ve betondan ibaret sayılmaktadır.
Bu sistemler genel olarak güvenlik amacı ile düşünüldüğü için genellikle elektronik güvenlik sistemleri ile karıştırılmaktadır. Ancak elektronik güvenlik sistemleri zayıf akım sistemlerinin bir alt kolu olarak kabul edilmektedir.
Zayıf Akım Sistemleri Nelerdir?
Binalarda bulunan ve oldukça önem teşkil eden ana zayıf akım sistemleri aşağıda maddeler halinde dikkatinize sunulmuştur:
- Geçiş Kontrol Sistemleri
- Akıllı Ev Sistemleri
- Yapısal Kablolama
- Yangın Alarm Sistemleri
- Telefon/Santral Sistemleri
- Hırsız Alarm Sistemleri
- Tv/Uydu Sistemleri
- İnterkom Sistemleri
- UPS Sistemi
- Plaka Tanıma Sistemleri
- Otopark Yönlendirme Sistemleri
- Otopark Bariyer Sistemleri
- Araç altı görüntüleme sistemleri
- RFID Çözümleri
- Asansör Haberleşme Sistemleri
- Tünel Haberleşme Sistemleri
- Çit ve Çevre Güvenlik Sistemleri
- IoT Çözümleri
- CCTV/Güvenlik Kamera Sistemleri
- Aydınlatma Otomasyonu
- Seslendirme Acil Anons Sistemleri
Zayıf Akım Sistemleri Nasıl Çalışır?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi zayıf akım sistemlerinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Zayıf akım sistemleri kurulacak olan yapının ihtiyacına göre belirlenir. Bu sebeple her sistemin kendi içinde değişik özellikleri bulunmaktadır. Kısacası her bir zayıf akım sistemi kendi çalışma prensibine sahip olan sistemlerdir.
Ev veya ofis gibi alanlarda bulunan tesisatlarda genel olarak trafo kullanılarak zayıf akım kaynağı elde edilmektedir. Bu sistemler genel olarak 12 Volt ile çalışmaktadır. Bunlara ek olarak 15 Volt olan zayıf akım sistemleri de kimi yapılarda kullanılmaktadır.
Bu sistemlerin güvenilir ve verimli olması için kaliteli malzemelerin kullanılması oldukça önemlidir. Bütün bunlara ek olarak kurulum aşamasında personelin yeterliliği ve tasarım aşamasında da mühendislerin yeteneği de kaliteli sistemlerin uygulanmasında büyük rol oynamaktadır.